Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Kommun Senaste värdet (%) Datum

0

Södertälje

 59

2022

1

Trosa

 57

2023

2

Stockholm

 50

2022

3

Ockelbo

 48

2022

4

Gnesta

 47

2022

5

Strängnäs

 46

2022

6

Gävle

 45

2023

7

Sundbyberg

 43

2022

8

Region Sörmland

 41

2022

9

Helsingborg

 41

2022

10

Sigtuna

 40

2022

11

Ronneby

 40

2022

12

Nyköping

 39

2022

13

Borås

 39

2022

14

Lerum

 38

2022

15

Riket

 38

2021

16

Eslöv

 37

2022

17

Nynäshamn

 37

2022

18

Eskilstuna

 36

2022

19

Degerfors

 36

2022

20

Torsås

 34

2021

21

Kalix

 34

2022

22

Varberg

 33

2022

23

Värmdö

 33

2022

24

Östra Göinge

 33

2022

25

Kungsör

 33

2022

26

Huddinge

 32

2022

27

Håbo

 32

2022

28

Hallsberg

 32

2022

29

Laxå

 32

2021

30

Öckerö

 32

2022

31

Hudiksvall

 31

2022

32

Ängelholm

 31

2022

33

Ludvika

 30

2022

34

Örnsköldsvik

 30

2022

35

Upplands-Bro

 30

2023

36

Sundsvall

 30

2023

37

Kumla

 30

2022

38

Kungsbacka

 30

2022

39

Sotenäs

 30

2022

40

Smedjebacken

 30

2022

41

Sveriges Ekokommuner

 29

2022

42

Österåker

 29

2022

43

Höganäs

 29

2023

44

Älmhult

 29

2022

45

Kävlinge

 29

2022

46

Hedemora

 28

2022

47

Uddevalla

 28

2022

48

Höör

 28

2022

49

Härnösand

 28

2022

50

Kungälv

 27

2022

51

Luleå

 27

2023

52

Nybro

 27

2022

53

Halmstad

 26

2022

54

Jönköping

 25

2022

55

Boden

 25

2022

56

Mönsterås

 25

2022

57

Ekerö

 25

2020

58

Sala

 25

2022

59

Västervik

 25

2023

60

Sävsjö

 25

2023

61

Mjölby

 24

2022

62

Nordanstig

 24

2022

63

Burlöv

 24

2022

64

Ljungby

 24

2022

65

Hörby

 24

2022

66

Hammarö

 23

2022

67

Ånge

 23

2022

68

Timrå

 23

2022

69

Enköping

 23

2022

70

Norrtälje

 23

2022

71

Övertorneå

 23

2014

72

Mark

 22

2022

73

Karlskrona

 22

2022

74

Gotland

 21

2024

75

Jokkmokk

 21

2022

76

Oskarshamn

 21

2022

77

Värnamo

 20

2022

78

Söderhamn

 20

2022

79

Munkfors

 19

2021

80

Ovanåker

 19

2022

81

Avesta

 19

2022

82

Bollnäs

 18

2020

83

Karlshamn

 17

2022

84

Region Norrbotten

 16

2021

85

Sollefteå

 15

2022

86

Eksjö

 15

2022

87

Aneby

 14

2022

88

Laholm

 12

2022

89

Ljusdal

 11

2022

90

Hylte

 11

2022

91

Sorsele

 10

2021

92

Simrishamn

 10

2021

93

Ystad

 8

2022

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Sundbyberg

Indikatorn gäller för inköpta livsmedel i Sundbybergs stads för- och grundskola och äldreomsorg.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16