Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Sundbyberg

2009

7

1

Sundbyberg

2010

14

2

Sundbyberg

2011

17

3

Sundbyberg

2012

18

4

Sundbyberg

2013

23

5

Sundbyberg

2014

29

6

Sundbyberg

2015

30

7

Sundbyberg

2016

30

8

Sundbyberg

2017

38

9

Sundbyberg

2018

39

10

Sundbyberg

2019

36

11

Sundbyberg

2020

36

12

Sundbyberg

2021

44

13

Sundbyberg

2022

43

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Sundbyberg

Indikatorn gäller för inköpta livsmedel i Sundbybergs stads för- och grundskola och äldreomsorg.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16