Gå direkt till sidans innehåll

Certifierade skolor och förskolor

Indikator GN. 11

Nyckeltalet redovisar de skolor och förskolor som arbetar systematiskt med miljöfrågor enligt en certifierad modell. Utmärkelsen skola för hållbar utveckling, Grön Flagg eller ISO 14001/EMAS.

Andel miljöcertifierade skolor och förskolor

Datakälla: Håll Sverige Rent och Skolverket
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2003
Senaste värdet:
14 % (2023)
Utgångsvärde:
8 % (2003)

Kommentar

Andelen miljöcertifierade förskolor och skolor ökade till 14 procent senaste året. I många kommuner minskar fortfarande andelen certifierade skolor och förskolor, men några kommuner har haft stora ökningar. Ekokommunerna ligger bättre till än hela Sverige som ligger på 10 procent.

Andelen skiljer sig stort mellan kommunerna. 20 ekokommuner saknar helt miljöcertifierade skolor och förskolor (vilket är tio färre än föregående år) medan i nio kommuner har mer än hälften av skolorna och förskolorna miljöcertifierats. De tre ekokommuner med högst andel certifierade verksamheter är Gävle, Hedemora och Nynäshamn. År 2023 var den största ökningen i Hudiksvall som ökade med 30 procentenheter, tätt följt av Öckerö som ökade med 28 procentenheter.

I denna statistik har vi inte tagit hänsyn till ifall en skola har flera miljöcertifieringar, vilket innebär ifall en skola både är Grön Flagg-certifierad samt SHU-certifierad så har det räknats som två certifieringar. Orsaken till minskningen både 2019 och 2017 beror på att Håll Sverige Rent har tagit bort inaktiva verksamheter med Grön Flagg-certifieringar, vilka innan dess låg kvar i deras databas.

Uppdaterad: 2024-06-25