Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

Gävle

Gävle kommunkoncern arbetar aktivt med Målet Hållbar och klimatsmart mat. Det målet inkluderar att öka andelen närproducerat, ekologiskt, svenskt och vegetabilier samt minska andelen rött kött, och att endast köpa MSC/ASC-märkt fisk. Där ingår även att minska mängden matsvinn. Det arbetas även aktivt med andra hållbarhetsaspekter kring kost i den gemensamma kostpolicy som Gävle kommunkoncern antagit.

Det matavfall som uppstår samlas in och blir till lokalproducerad biogas vilket minskar klimatpåverkan och gör oss mindre beroende av fossila drivmedel.

Övergripande

För första gången under mätperioden minskade andelen ekologiska lisvmedel bland medlemmarna och ligger nu på 31 procent. Samma trend kan man se i resten av riket där andelen ligger på 38 procent. En anledning kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. Pandemin kan också ha påverkat. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 2,5 procentenheter per år.

Antal medlemsorganisationer som ligger i samma nivå som riket är 20 stycken. På topp ligger Trosa (64 procent) och Södertälje (63 procent), vilket innebär att de uppnår det nationella målet på 60 procent. Den kommun som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2019 och 2020 är Tyresö, som ökade från 30 till 43 procent.

Tillståndsklassning

>60 %
35–60 %
20–35 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2021-05-28