Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Kommun Senaste värdet (%) Datum
Eslöv  57 2018
Södertälje  56 2018
Region Uppsala  55 2018
Trosa  54 2018
Eskilstuna  53 2018
Nyköping  47 2018
Ockelbo  47 2018
Upplands-Bro  46 2018
Strängnäs  45 2018
Helsingborg  45 2018
Ale  43 2018
Bollebygd  42 2018
Stockholm  42 2018
Huddinge  41 2018
Gävle  41 2018
Ludvika  41 2018
Höör  40 2018
Kävlinge  40 2018
Håbo  40 2018
Borås  40 2018
Sundbyberg  39 2018
Region Västernorrland  39 2019
Haninge  39 2018
Kungsör  39 2018
Karlskrona  39 2018
Halmstad  38 2018
Gnesta  38 2018
Riket  38 2018
Sala  38 2018
Sigtuna  37 2018
Region Gävleborg  36 2019
Älmhult  36 2018
Kungsbacka  36 2019
Lerum  36 2018
Region Norrbotten  35 2019
Laxå  35 2018
Falkenberg  35 2018
Region Sörmland  34 2018
Ronneby  34 2018
Söderköping  34 2018
Varberg  34 2018
Öckerö  34 2019
Kalix  33 2018
Karlshamn  33 2018
Högsby  33 2018
Hörby  33 2017
Hällefors  33 2018
Solna  33 2018
SEKOM-medel  32 2018
Tyresö  32 2018
Sundsvall  32 2018
Uddevalla  32 2019
Östra Göinge  32 2018
Askersund  32 2018
Nynäshamn  32 2018
Gotland  31 2018
Mönsterås  31 2018
Karlstad  31 2018
Örnsköldsvik  31 2018
Vaggeryd  30 2018
Kramfors  30 2018
Nybro  30 2018
Mark  30 2018
Härnösand  30 2018
Hedemora  30 2018
Smedjebacken  29 2018
Västervik  28 2018
Hallsberg  28 2018
Orsa  28 2016
Kumla  28 2018
Österåker  28 2018
Ängelholm  28 2018
Vårgårda  27 2018
Kungälv  27 2018
Norrtälje  27 2018
Avesta  27 2018
Munkfors  26 2018
Ljungby  25 2018
Oskarshamn  25 2018
Boden  25 2018
Hudiksvall  25 2018
Timrå  25 2018
Sollefteå  25 2018
Jönköping  24 2019
Höganäs  24 2018
Hammarö  24 2018
Söderhamn  24 2018
Värmdö  23 2018
Uppvidinge  23 2018
Degerfors  23 2018
Luleå  23 2018
Övertorneå  23 2014
Strömstad  22 2018
Robertsfors  22 2017
Mjölby  21 2018
Ekerö  21 2018
Haparanda  21 2014
Hylte  21 2017
Aneby  20 2018
Burlöv  20 2018
Sävsjö  20 2018
Enköping  19 2018
Borgholm  18 2014
Nordanstig  18 2019
Värnamo  18 2018
Ånge  18 2018
Laholm  17 2019
Simrishamn  16 2016
Jokkmokk  14 2018
Ystad  12 2018
Sorsele  11 2015
Eksjö  11 2016
Bollnäs  11 2018
Töreboda  6 2014
Klippan  4 2015
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum.

Kommentar

Karlstad

Andelen ekologiska livsmedel har ökat kraftigt. Från 13 procent år 2009 till 32 procent 2017. Karlstad ligger 1 procent över snittet för ekokommunerna.

Skolan och omsorgen i Karlstad arbetar aktivt med ekologiskt hållbar och klimatsmart mat, såväl vid konsumtion som vid tillagning och svinn.

Målet är att 50 procent av livsmedlen i kommunens verksamheter ska vara ekologiskt till och med 2020.

Övergripande

Andelen ekologiska livsmedel har ökat år för år och är nu uppe i 32 procent som medel bland ekokommunerna. Medel bland alla Sveriges kommuner och regioner är 38 procent. Antal medlemsorganisationer som köper in 38 procent eller mer är 28 stycken. På topp ligger Eslöv (57 procent), Södertälje (56 procent), Region Uppsala (55 procent), Trosa (54 procent) samt Eskilstuna (53 procent). Den kommun som ökade andelen ekolgiskt mest mellan 2017 och 2018 är Kalix, som ökade från 17 procent till 33 procent.

I den nya livsmedelstrategin som har tagits fram finns ett nytt nationellt mål att den offentliga sektorn ska ha 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.

Tillståndsklassning

>60 %
35–60 %
20–35 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2020-08-13