Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Kommun Senaste värdet (%) Datum

0

Södertälje

 59

2022

1

Trosa

 57

2023

2

Stockholm

 50

2022

3

Ockelbo

 48

2022

4

Gnesta

 47

2022

5

Strängnäs

 46

2022

6

Gävle

 45

2023

7

Sundbyberg

 43

2022

8

Region Sörmland

 41

2022

9

Helsingborg

 41

2022

10

Ronneby

 40

2022

11

Sigtuna

 40

2022

12

Borås

 39

2022

13

Nyköping

 39

2022

14

Lerum

 38

2022

15

Riket

 38

2021

16

Nynäshamn

 37

2022

17

Eslöv

 37

2022

18

Eskilstuna

 36

2022

19

Degerfors

 36

2022

20

Kalix

 34

2022

21

Torsås

 34

2021

22

Värmdö

 33

2022

23

Varberg

 33

2022

24

Östra Göinge

 33

2022

25

Kungsör

 33

2022

26

Håbo

 32

2022

27

Huddinge

 32

2022

28

Hallsberg

 32

2022

29

Öckerö

 32

2022

30

Laxå

 32

2021

31

Hudiksvall

 31

2022

32

Ängelholm

 31

2022

33

Sundsvall

 30

2023

34

Kumla

 30

2022

35

Kungsbacka

 30

2022

36

Ludvika

 30

2022

37

Sotenäs

 30

2022

38

Smedjebacken

 30

2022

39

Upplands-Bro

 30

2023

40

Örnsköldsvik

 30

2022

41

Sveriges Ekokommuner

 29

2022

42

Höganäs

 29

2023

43

Österåker

 29

2022

44

Kävlinge

 29

2022

45

Älmhult

 29

2022

46

Uddevalla

 28

2022

47

Höör

 28

2022

48

Härnösand

 28

2022

49

Hedemora

 28

2022

50

Luleå

 27

2023

51

Kungälv

 27

2022

52

Nybro

 27

2022

53

Halmstad

 26

2022

54

Sävsjö

 25

2023

55

Jönköping

 25

2022

56

Ekerö

 25

2020

57

Sala

 25

2022

58

Västervik

 25

2023

59

Mönsterås

 25

2022

60

Boden

 25

2022

61

Ljungby

 24

2022

62

Hörby

 24

2022

63

Burlöv

 24

2022

64

Nordanstig

 24

2022

65

Mjölby

 24

2022

66

Hammarö

 23

2022

67

Norrtälje

 23

2022

68

Timrå

 23

2022

69

Ånge

 23

2022

70

Enköping

 23

2022

71

Övertorneå

 23

2014

72

Mark

 22

2022

73

Karlskrona

 22

2022

74

Oskarshamn

 21

2022

75

Jokkmokk

 21

2022

76

Gotland

 21

2024

77

Söderhamn

 20

2022

78

Värnamo

 20

2022

79

Ovanåker

 19

2022

80

Avesta

 19

2022

81

Munkfors

 19

2021

82

Bollnäs

 18

2020

83

Karlshamn

 17

2022

84

Region Norrbotten

 16

2021

85

Sollefteå

 15

2022

86

Eksjö

 15

2022

87

Aneby

 14

2022

88

Laholm

 12

2022

89

Ljusdal

 11

2022

90

Hylte

 11

2022

91

Simrishamn

 10

2021

92

Sorsele

 10

2021

93

Ystad

 8

2022

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Karlstad

År 2021 utgjorde de ekologiska livsmedlen 35 procent av det totala inköpsvärdet för livsmedel, räknat i kronor. Det är en ökning med två procentenheter från året innan, men långt kvar till den ambitionsnivå som Ekomatcentrum formulerat som nödvändig ur ett miljöperspektiv: 60 procent ekologiskt till år 2030.

I riket summerades den ekologiska inköpsandelen till 38 procent av de totala livsmedelsinköpen i offentlig sektor . År 2020 var andelen densamma, vilket innebär att utvecklingen, totalt i offentlig sektor, har stagnerat. Karlstad med 35 procent ligger lägre än det nationella genomsnittet

Inköpen av ekologiskt i Karlstads kommun har stagnerat lite delvis för att den nått en nivå där det blir betydligt fördyrande i jämförelse med vilken budget som tilldelas livsmedelsinköpen och en ökning av inköp närproducerade livsmedel har delvis prioriterats.

Skolan och omsorgen i Karlstad arbetar aktivt med ekologiskt hållbarhet och klimatsmart mat, såväl vid konsumtion som vid tillagning och svinn.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16