Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN.10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Kommun Senaste värdet (%) Datum

0

Södertälje

 62

2021

1

Trosa

 60

2021

2

Region Uppsala

 57

2021

3

Gävle

 52

2021

4

Tyresö

 51

2021

5

Bollebygd

 50

2021

6

Strängnäs

 49

2021

7

Stockholm

 49

2021

8

Gnesta

 47

2021

9

Eslöv

 46

2021

10

Ockelbo

 45

2021

11

Sundbyberg

 44

2021

12

Ale

 44

2019

13

Helsingborg

 43

2021

14

Borås

 42

2021

15

Sigtuna

 41

2022

16

Nyköping

 41

2021

17

Region Gävleborg

 41

2021

18

Region Sörmland

 40

2021

19

Haninge

 39

2019

20

Lerum

 38

2019

21

Ludvika

 38

2021

22

Nynäshamn

 38

2020

23

Riket

 38

2021

24

Eskilstuna

 38

2021

25

Region Västernorrland

 37

2021

26

Kävlinge

 37

2021

27

Huddinge

 36

2021

28

Smedjebacken

 36

2021

29

Kalix

 36

2021

30

Falkenberg

 36

2020

31

Degerfors

 36

2021

32

Karlstad

 35

2021

33

Söderköping

 35

2021

34

Karlskrona

 35

2021

35

Ronneby

 34

2021

36

Värmdö

 34

2021

37

Hedemora

 34

2021

38

Sundsvall

 34

2021

39

Torsås

 34

2021

40

Varberg

 34

2021

41

Älmhult

 33

2020

42

Kungsör

 33

2021

43

Håbo

 33

2021

44

Upplands-Bro

 33

2022

45

Vårgårda

 32

2021

46

Laxå

 32

2021

47

Askersund

 32

2019

48

Kramfors

 31

2021

49

Kumla

 31

2021

50

Hällefors

 31

2019

51

Högsby

 31

2020

52

Höör

 31

2021

53

Östra Göinge

 31

2021

54

Vaggeryd

 30

2018

55

Kungsbacka

 30

2021

56

SEKOM-medel

 30

2021

57

Strömstad

 30

2021

58

Hallsberg

 29

2021

59

Örnsköldsvik

 29

2021

60

Öckerö

 29

2021

61

Burlöv

 29

2021

62

Uddevalla

 28

2021

63

Solna

 28

2021

64

Österåker

 28

2021

65

Orsa

 28

2016

66

Hudiksvall

 28

2021

67

Höganäs

 28

2021

68

Härnösand

 28

2021

69

Gotland

 28

2021

70

Kungälv

 27

2021

71

Halmstad

 27

2021

72

Sala

 27

2021

73

Ängelholm

 26

2021

74

Nybro

 26

2021

75

Hörby

 26

2021

76

Jönköping

 26

2021

77

Mönsterås

 25

2021

78

Karlshamn

 25

2021

79

Ekerö

 25

2020

80

Ljungby

 25

2021

81

Västervik

 25

2021

82

Borgholm

 24

2019

83

Luleå

 24

2021

84

Sotenäs

 24

2021

85

Boden

 24

2021

86

Mjölby

 23

2021

87

Sävsjö

 23

2021

88

Uppvidinge

 23

2021

89

Nordanstig

 23

2021

90

Övertorneå

 23

2014

91

Enköping

 22

2021

92

Mark

 22

2021

93

Värnamo

 22

2021

94

Ånge

 22

2021

95

Avesta

 22

2020

96

Norrtälje

 21

2021

97

Haparanda

 21

2014

98

Hammarö

 21

2021

99

Jokkmokk

 21

2021

100

Oskarshamn

 21

2021

101

Timrå

 20

2021

102

Munkfors

 19

2021

103

Söderhamn

 19

2021

104

Bollnäs

 18

2020

105

Aneby

 18

2021

106

Ovanåker

 17

2021

107

Region Norrbotten

 16

2021

108

Eksjö

 15

2021

109

Sollefteå

 15

2021

110

Ljusdal

 14

2020

111

Laholm

 12

2021

112

Ystad

 10

2021

113

Simrishamn

 10

2021

114

Sorsele

 10

2021

115

Hylte

 9

2021

116

Robertsfors

 6

2019

117

Töreboda

 6

2014

118

Klippan

 4

2015

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 30 procent. I riket ligger andelen kvar på 38 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. Möjligtvis har pandemin påverkat andelen ekologiska livsmedel även under 2021. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,3 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det två kommuner som nått det nationella 60-procentmålet, nämligen Södertälje (62 procent) och Trosa (60 procent). Kommuner som har minst 41 procent ekologiskt håller mållinjen till 2030, vilket ytterligare 14 SEKOM-medlemmar uppnår. För 47 medlemmar minskade andelen ekologiskt sedan föregående år, för 30 medlemmar ökade andelen och 15 medlemmar ligger kvar på samma nivå som 2020. Den kommun som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2020 och 2021 är Gävle, som ökade från 43,5 till 52 procent.

Uppdaterad: 2023-04-28