Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Gävle

2014

30

1

Gävle

2015

38

2

Gävle

2016

41

3

Gävle

2017

41

4

Gävle

2018

41

5

Gävle

2019

40

6

Gävle

2020

44

7

Gävle

2021

52

8

Gävle

2022

43

9

Gävle

2023

45

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Gävle

Gävle kommunkoncern arbetar aktivt med Målet Hållbar och klimatsmart mat som är ett mål i Gävle kommuns miljöstrategiska program. Det målet inkluderar ekologiska livsmedel, att öka andelen närproducerat och svenskproducerat samt minska andelen rött kött och att endast köpa MSC/ASC-märkt fisk. Där ingår även att minska mängden matsvinn. Det arbetas även aktivt med andra hållbarhetsaspekter kring kost i den gemensamma kostpolicy som Gävle kommunkoncern antagit.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16