Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Örnsköldsvik

2007

0

1

Örnsköldsvik

2008

1

2

Örnsköldsvik

2009

2

3

Örnsköldsvik

2010

4

4

Örnsköldsvik

2011

5

5

Örnsköldsvik

2012

9

6

Örnsköldsvik

2013

16

7

Örnsköldsvik

2014

21

8

Örnsköldsvik

2015

27

9

Örnsköldsvik

2016

30

10

Örnsköldsvik

2017

30

11

Örnsköldsvik

2018

31

12

Örnsköldsvik

2019

30

13

Örnsköldsvik

2020

29

14

Örnsköldsvik

2021

29

15

Örnsköldsvik

2022

30

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07