Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Sundsvall

2006

3

1

Sundsvall

2007

3

2

Sundsvall

2008

3

3

Sundsvall

2009

6

4

Sundsvall

2010

11

5

Sundsvall

2011

13

6

Sundsvall

2012

13

7

Sundsvall

2013

13

8

Sundsvall

2014

18

9

Sundsvall

2015

26

10

Sundsvall

2016

30

11

Sundsvall

2017

30

12

Sundsvall

2018

32

13

Sundsvall

2019

35

14

Sundsvall

2020

36

15

Sundsvall

2021

34

16

Sundsvall

2022

34

17

Sundsvall

2023

30

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Sundsvall

Utöver EKO 30 %, har Kommunen även 16,3 % KRAV-märkt i andelen inköpt.

ASC/MSC-märkt fisk ingår i statistiken för ekologiskt.

Vi har ännu inte ett system på plats för att räkna med all livsmedelsinköp även om vi har kolla på den största andelen.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16