Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Munkfors 2003 5
1 Munkfors 2004 2
2 Munkfors 2005 2
3 Munkfors 2006 0
4 Munkfors 2007 2
5 Munkfors 2008 6
6 Munkfors 2009 5
7 Munkfors 2011 6
8 Munkfors 2012 11
9 Munkfors 2013 10
10 Munkfors 2014 10
11 Munkfors 2015 12
12 Munkfors 2016 16
13 Munkfors 2017 19
14 Munkfors 2018 26
15 Munkfors 2019 23
16 Munkfors 2020 22
17 Munkfors 2021 19
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Munkfors

Vi har ett mål om 25 % i skolmaten.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16