Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Munkfors

2003

5

1

Munkfors

2004

2

2

Munkfors

2005

2

3

Munkfors

2006

0

4

Munkfors

2007

2

5

Munkfors

2008

6

6

Munkfors

2009

5

7

Munkfors

2011

6

8

Munkfors

2012

11

9

Munkfors

2013

10

10

Munkfors

2014

10

11

Munkfors

2015

12

12

Munkfors

2016

16

13

Munkfors

2017

19

14

Munkfors

2018

26

15

Munkfors

2019

23

16

Munkfors

2020

22

17

Munkfors

2021

19

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Munkfors

Vi har ett mål om 25 % i skolmaten.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16