Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Jönköping

2006

1

1

Jönköping

2007

1

2

Jönköping

2008

3

3

Jönköping

2009

3

4

Jönköping

2010

6

5

Jönköping

2011

12

6

Jönköping

2012

14

7

Jönköping

2013

16

8

Jönköping

2014

20

9

Jönköping

2015

19

10

Jönköping

2016

21

11

Jönköping

2017

23

12

Jönköping

2018

22

13

Jönköping

2019

24

14

Jönköping

2020

27

15

Jönköping

2021

26

16

Jönköping

2022

25

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16