Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Kommun Senaste värdet (%) Datum
Södertälje  62 2021
Trosa  60 2021
Region Uppsala  57 2021
Gävle  52 2021
Tyresö  51 2021
Bollebygd  50 2021
Stockholm  49 2021
Strängnäs  49 2021
Gnesta  47 2021
Eslöv  46 2021
Ockelbo  45 2021
Ale  44 2019
Sundbyberg  44 2021
Helsingborg  43 2021
Borås  42 2021
Nyköping  41 2021
Upplands-Bro  41 2021
Region Gävleborg  41 2021
Sigtuna  41 2021
Region Sörmland  40 2021
Haninge  39 2019
Eskilstuna  38 2021
Nynäshamn  38 2020
Lerum  38 2019
Ludvika  38 2021
Riket  38 2021
Region Västernorrland  37 2021
Kävlinge  37 2021
Kalix  36 2021
Falkenberg  36 2020
Degerfors  36 2021
Huddinge  36 2021
Smedjebacken  36 2021
Söderköping  35 2021
Karlskrona  35 2021
Karlstad  35 2021
Hedemora  34 2021
Sundsvall  34 2021
Torsås  34 2021
Ronneby  34 2021
Varberg  34 2021
Värmdö  34 2021
Älmhult  33 2020
Kungsör  33 2021
Håbo  33 2021
Askersund  32 2019
Laxå  32 2021
Vårgårda  32 2021
Kramfors  31 2021
Kumla  31 2021
Högsby  31 2020
Höör  31 2021
Hällefors  31 2019
Östra Göinge  31 2021
Vaggeryd  30 2018
SEKOM-medel  30 2021
Strömstad  30 2021
Kungsbacka  30 2021
Hallsberg  29 2021
Burlöv  29 2021
Öckerö  29 2021
Örnsköldsvik  29 2021
Orsa  28 2016
Härnösand  28 2021
Höganäs  28 2021
Hudiksvall  28 2021
Österåker  28 2021
Uddevalla  28 2021
Solna  28 2021
Gotland  28 2021
Halmstad  27 2021
Kungälv  27 2021
Sala  27 2021
Ängelholm  26 2021
Hörby  26 2021
Jönköping  26 2021
Nybro  26 2021
Ljungby  25 2021
Mönsterås  25 2021
Karlshamn  25 2021
Ekerö  25 2020
Västervik  25 2021
Sotenäs  24 2021
Boden  24 2021
Borgholm  24 2019
Luleå  24 2021
Nordanstig  23 2021
Mjölby  23 2021
Sävsjö  23 2021
Uppvidinge  23 2021
Övertorneå  23 2014
Ånge  22 2021
Värnamo  22 2021
Mark  22 2021
Avesta  22 2020
Enköping  22 2021
Hammarö  21 2021
Haparanda  21 2014
Norrtälje  21 2021
Oskarshamn  21 2021
Jokkmokk  21 2021
Timrå  20 2021
Söderhamn  19 2021
Munkfors  19 2021
Aneby  18 2021
Bollnäs  18 2020
Ovanåker  17 2021
Region Norrbotten  16 2021
Sollefteå  15 2021
Eksjö  15 2021
Ljusdal  14 2020
Laholm  12 2021
Sorsele  10 2021
Simrishamn  10 2021
Ystad  10 2021
Hylte  9 2021
Robertsfors  6 2019
Töreboda  6 2014
Klippan  4 2015
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 30 procent. I riket ligger andelen kvar på 38 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. Möjligtvis har pandemin påverkat andelen ekologiska livsmedel även under 2021. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,3 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det två kommuner som nått det nationella 60-procentmålet, nämligen Södertälje (62 procent) och Trosa (60 procent). Kommuner som har minst 41 procent ekologiskt håller mållinjen till 2030, vilket ytterligare 14 SEKOM-medlemmar uppnår. För 47 medlemmar minskade andelen ekologiskt sedan föregående år, för 30 medlemmar ökade andelen och 15 medlemmar ligger kvar på samma nivå som 2020. Den kommun som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2020 och 2021 är Gävle, som ökade från 43,5 till 52 procent.

Tillståndsklassning

>60 %
41–60 %
20–41 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2022-11-16