Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Halmstad

2003

0

1

Halmstad

2004

0

2

Halmstad

2005

1

3

Halmstad

2006

4

4

Halmstad

2007

5

5

Halmstad

2008

4

6

Halmstad

2009

6

7

Halmstad

2010

7

8

Halmstad

2012

18

9

Halmstad

2013

25

10

Halmstad

2014

31

11

Halmstad

2015

31

12

Halmstad

2016

32

13

Halmstad

2017

38

14

Halmstad

2018

38

15

Halmstad

2019

29

16

Halmstad

2020

27

17

Halmstad

2021

27

18

Halmstad

2022

26

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Halmstad

Halmstad har även mål om lokalt producerade livsmedel, dessa är inte alltid kravmärkta.
92 procent av de animaliska produkterna är producerade i Sverige.
77 procent av maten tillagas från grunden.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-09-16