Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Enköping

2003

0

1

Enköping

2004

0

2

Enköping

2005

1

3

Enköping

2006

1

4

Enköping

2007

1

5

Enköping

2008

1

6

Enköping

2009

2

7

Enköping

2010

3

8

Enköping

2011

4

9

Enköping

2012

4

10

Enköping

2013

5

11

Enköping

2014

6

12

Enköping

2015

6

13

Enköping

2016

7

14

Enköping

2017

16

15

Enköping

2018

19

16

Enköping

2019

19

17

Enköping

2020

20

18

Enköping

2021

22

19

Enköping

2022

23

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Enköping

Under 2018 var totalt 62 procent av livsmedlen gjorda av svenska råvaror. När det gäller kött, kyckling, ägg, ost och mejeri var hela 80 procent svenska råvaror.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07