Gå direkt till sidans innehåll

Resor med kollektivtrafik

Indikator GN. 2a

Nyckeltalet visar förändringar i kommuninvånarnas nyttjande av den kollektivtrafik som erbjuds inom kommunen. Nyckeltalet omfattar antal påstigande med stadsbuss, regionbuss, lokaltåg, tunnelbana och spårvagn.

Ökad kollektivtrafik har positiv effekt på miljön då det minskar användandet av fossila bränslen, minskar utsläpp av andra skadliga ämnen och minskar trafiktrycket på vägnätet.

Antal resor (påstigningar) per invånare gjorda med kollektivtrafik

Datakälla: Sveriges Ekokommuner
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2020
Senaste värdet:
34 resor/inv (2024)
Utgångsvärde:
24 resor/inv (2020)

Kommentar

Härnösand

Den 12 december 2021 utökades busstrafiken i Härnösands tätort. Stadstrafiken fick då tätare turer, snabbare byten och en enklare tidtabell för resande att förhålla sig till. Dessutom infördes en ny kvällsbuss som går fram till klockan 22 på vardagarna.

I Härnösand är det gratis att åka buss för barn och ungdomar 7-19 år sedan införandet år 2018. För resande äldre än 19 år kostar det 50 kronor för ett periodkort som gäller 30 dagar. Priset är idag justerat för resande äldre än 19 år till 200 kronor för ett periodkort som gäller 30 dagar.

Övergripande

Under pandemiåren skedde en minskning på antalet kollektivtrafikresor per invånare, men sedan dess har antalet resenärer ökat, och ökningen fortsatte år 2024. Det har dock inte återkommit till nivåerna det var före pandemin. Anledningarna till detta kan vara flera, såsom färre resor på grund av mer hybridarbetande, eller att resorna görs med andra färdmedel som bil eller cykel. Resvaneundersökningar kan ge tydligare svar på detta.

Antalet kollektivtrafikresor skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner år 2024. De största ökningarna av resandet mellan 2023 och 2024 skedde i Jönköping, Mark och Ystad.

Uppdaterad: 2025-05-27