Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Örnsköldsvik 2007 0,5
1 Örnsköldsvik 2008 1,0
2 Örnsköldsvik 2009 2,2
3 Örnsköldsvik 2010 3,6
4 Örnsköldsvik 2011 4,8
5 Örnsköldsvik 2012 9,1
6 Örnsköldsvik 2013 15,8
7 Örnsköldsvik 2014 21,0
8 Örnsköldsvik 2015 27,0
9 Örnsköldsvik 2016 30,0
10 Örnsköldsvik 2017 30,0
11 Örnsköldsvik 2018 31,0
12 Örnsköldsvik 2019 30,0
13 Örnsköldsvik 2020 29,0
14 Örnsköldsvik 2021 29,0
15 Örnsköldsvik 2022 30,0
16 Örnsköldsvik 2023 28,2
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27