Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Ystad 2003 0,6
1 Ystad 2004 0,2
2 Ystad 2005 0,2
3 Ystad 2006 2,7
4 Ystad 2007 3,0
5 Ystad 2008 5,7
6 Ystad 2009 5,6
7 Ystad 2013 10,0
8 Ystad 2014 12,0
9 Ystad 2015 17,0
10 Ystad 2016 20,0
11 Ystad 2018 12,0
12 Ystad 2019 12,0
13 Ystad 2020 11,0
14 Ystad 2021 10,0
15 Ystad 2022 8,0
16 Ystad 2023 7,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27