Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Värnamo 2007 8,1
1 Värnamo 2008 14,1
2 Värnamo 2011 4,8
3 Värnamo 2012 6,4
4 Värnamo 2013 8,5
5 Värnamo 2014 12,0
6 Värnamo 2015 19,0
7 Värnamo 2016 17,0
8 Värnamo 2017 13,0
9 Värnamo 2018 18,0
10 Värnamo 2019 21,0
11 Värnamo 2020 21,0
12 Värnamo 2021 22,0
13 Värnamo 2022 20,0
14 Värnamo 2023 20,1
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27