Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Värmdö 2003 5,5
1 Värmdö 2004 5,0
2 Värmdö 2005 5,0
3 Värmdö 2006 4,6
4 Värmdö 2009 9,9
5 Värmdö 2010 11,9
6 Värmdö 2011 14,3
7 Värmdö 2012 14,3
8 Värmdö 2013 19,7
9 Värmdö 2014 22,0
10 Värmdö 2015 21,0
11 Värmdö 2016 23,0
12 Värmdö 2017 23,0
13 Värmdö 2018 23,0
14 Värmdö 2019 29,0
15 Värmdö 2020 35,0
16 Värmdö 2021 34,0
17 Värmdö 2022 33,0
18 Värmdö 2023 34,4
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27