Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Varberg 2003 0,1
1 Varberg 2005 0,4
2 Varberg 2006 0,3
3 Varberg 2007 1,5
4 Varberg 2009 14,2
5 Varberg 2010 15,3
6 Varberg 2011 20,0
7 Varberg 2012 21,6
8 Varberg 2013 20,8
9 Varberg 2014 26,0
10 Varberg 2015 33,0
11 Varberg 2016 35,0
12 Varberg 2017 37,0
13 Varberg 2018 34,0
14 Varberg 2019 35,0
15 Varberg 2020 33,0
16 Varberg 2021 34,0
17 Varberg 2022 33,0
18 Varberg 2023 32,7
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27