Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Västervik 2009 4,8
1 Västervik 2010 9,1
2 Västervik 2012 10,7
3 Västervik 2013 10,7
4 Västervik 2014 13,1
5 Västervik 2015 17,9
6 Västervik 2016 22,2
7 Västervik 2017 30,4
8 Västervik 2018 28,4
9 Västervik 2019 27,0
10 Västervik 2020 27,0
11 Västervik 2021 25,0
12 Västervik 2022 24,0
13 Västervik 2023 25,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Västervik

Uppgifter från 2014-2020 kommer från kommunens kostchef.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27