Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Upplands-Bro 2011 6,4
1 Upplands-Bro 2012 15,9
2 Upplands-Bro 2013 16,0
3 Upplands-Bro 2014 16,8
4 Upplands-Bro 2015 26,8
5 Upplands-Bro 2016 33,0
6 Upplands-Bro 2017 35,0
7 Upplands-Bro 2018 45,8
8 Upplands-Bro 2019 42,0
9 Upplands-Bro 2020 41,2
10 Upplands-Bro 2021 40,5
11 Upplands-Bro 2022 33,0
12 Upplands-Bro 2023 30,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27