Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Uddevalla 2010 5,4
1 Uddevalla 2011 7,1
2 Uddevalla 2012 12,0
3 Uddevalla 2013 11,0
4 Uddevalla 2014 9,0
5 Uddevalla 2015 13,0
6 Uddevalla 2016 16,0
7 Uddevalla 2017 21,0
8 Uddevalla 2018 25,0
9 Uddevalla 2019 32,0
10 Uddevalla 2020 32,0
11 Uddevalla 2021 28,0
12 Uddevalla 2022 28,0
13 Uddevalla 2023 26,5
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27