Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Trosa 2003 19,7
1 Trosa 2004 20,4
2 Trosa 2005 18,5
3 Trosa 2006 13,0
4 Trosa 2007 15,7
5 Trosa 2008 15,9
6 Trosa 2009 19,0
7 Trosa 2010 25,0
8 Trosa 2011 26,9
9 Trosa 2012 33,8
10 Trosa 2013 37,7
11 Trosa 2014 41,2
12 Trosa 2015 40,0
13 Trosa 2016 47,0
14 Trosa 2017 49,0
15 Trosa 2018 54,0
16 Trosa 2019 62,0
17 Trosa 2020 64,0
18 Trosa 2021 60,0
19 Trosa 2022 60,0
20 Trosa 2023 57,4
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27