Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Sundbyberg 2009 7,1
1 Sundbyberg 2010 14,3
2 Sundbyberg 2011 16,8
3 Sundbyberg 2012 18,4
4 Sundbyberg 2013 22,6
5 Sundbyberg 2014 28,9
6 Sundbyberg 2015 30,4
7 Sundbyberg 2016 30,0
8 Sundbyberg 2017 37,8
9 Sundbyberg 2018 39,1
10 Sundbyberg 2019 36,0
11 Sundbyberg 2020 36,0
12 Sundbyberg 2021 44,0
13 Sundbyberg 2022 43,0
14 Sundbyberg 2023 36,2
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Sundbyberg

Indikatorn gäller för inköpta livsmedel i Sundbybergs stads för- och grundskola och äldreomsorg.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27