Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Smedjebacken 2003 6,0
1 Smedjebacken 2004 6,9
2 Smedjebacken 2005 11,6
3 Smedjebacken 2007 12,3
4 Smedjebacken 2008 16,4
5 Smedjebacken 2009 16,8
6 Smedjebacken 2010 23,4
7 Smedjebacken 2015 29,0
8 Smedjebacken 2016 34,0
9 Smedjebacken 2017 30,3
10 Smedjebacken 2018 29,0
11 Smedjebacken 2020 33,0
12 Smedjebacken 2021 36,0
13 Smedjebacken 2022 30,0
14 Smedjebacken 2023 28,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27