Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Nynäshamn 2005 1,6
1 Nynäshamn 2006 1,9
2 Nynäshamn 2008 3,5
3 Nynäshamn 2009 3,6
4 Nynäshamn 2010 4,4
5 Nynäshamn 2011 5,9
6 Nynäshamn 2012 6,4
7 Nynäshamn 2013 5,1
8 Nynäshamn 2014 11,0
9 Nynäshamn 2015 19,0
10 Nynäshamn 2017 34,0
11 Nynäshamn 2018 32,0
12 Nynäshamn 2019 35,0
13 Nynäshamn 2020 38,0
14 Nynäshamn 2021 41,0
15 Nynäshamn 2022 37,0
16 Nynäshamn 2023 38,1
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27