Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Norrtälje 2005 0,3
1 Norrtälje 2006 0,7
2 Norrtälje 2007 0,6
3 Norrtälje 2008 2,5
4 Norrtälje 2009 3,2
5 Norrtälje 2010 4,2
6 Norrtälje 2011 5,0
7 Norrtälje 2012 7,1
8 Norrtälje 2013 8,7
9 Norrtälje 2015 19,0
10 Norrtälje 2016 20,0
11 Norrtälje 2017 22,0
12 Norrtälje 2018 27,0
13 Norrtälje 2019 26,0
14 Norrtälje 2020 26,0
15 Norrtälje 2021 21,0
16 Norrtälje 2022 23,0
17 Norrtälje 2023 23,2
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27