Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Mönsterås 2004 0,1
1 Mönsterås 2005 0,1
2 Mönsterås 2006 17,5
3 Mönsterås 2007 14,2
4 Mönsterås 2010 21,7
5 Mönsterås 2012 33,9
6 Mönsterås 2013 34,0
7 Mönsterås 2014 32,0
8 Mönsterås 2015 33,0
9 Mönsterås 2016 35,1
10 Mönsterås 2017 36,0
11 Mönsterås 2018 31,0
12 Mönsterås 2019 31,0
13 Mönsterås 2020 28,0
14 Mönsterås 2021 25,0
15 Mönsterås 2022 25,0
16 Mönsterås 2023 23,5
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27