Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Munkfors 2003 4,5
1 Munkfors 2004 1,8
2 Munkfors 2005 1,6
3 Munkfors 2006 0,2
4 Munkfors 2007 1,9
5 Munkfors 2008 6,0
6 Munkfors 2009 4,8
7 Munkfors 2011 6,2
8 Munkfors 2012 10,7
9 Munkfors 2013 9,6
10 Munkfors 2014 10,0
11 Munkfors 2015 12,0
12 Munkfors 2016 16,0
13 Munkfors 2017 19,0
14 Munkfors 2018 26,0
15 Munkfors 2019 23,0
16 Munkfors 2020 22,0
17 Munkfors 2021 19,0
18 Munkfors 2023 17,5
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Munkfors

Vi har ett mål om 25 % i skolmaten.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27