Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Luleå 2003 0,3
1 Luleå 2004 0,6
2 Luleå 2005 0,7
3 Luleå 2006 2,1
4 Luleå 2007 3,1
5 Luleå 2008 3,3
6 Luleå 2009 3,9
7 Luleå 2010 4,2
8 Luleå 2011 4,8
9 Luleå 2012 5,0
10 Luleå 2013 5,9
11 Luleå 2014 15,0
12 Luleå 2018 23,0
13 Luleå 2019 23,0
14 Luleå 2020 24,0
15 Luleå 2021 24,0
16 Luleå 2022 26,0
17 Luleå 2023 27,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27