Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Ludvika 2007 18,8
1 Ludvika 2008 18,8
2 Ludvika 2009 21,6
3 Ludvika 2010 24,8
4 Ludvika 2011 26,3
5 Ludvika 2012 26,8
6 Ludvika 2013 28,2
7 Ludvika 2014 34,0
8 Ludvika 2015 35,0
9 Ludvika 2016 34,0
10 Ludvika 2017 39,0
11 Ludvika 2018 41,0
12 Ludvika 2019 37,0
13 Ludvika 2020 37,0
14 Ludvika 2021 38,0
15 Ludvika 2022 30,0
16 Ludvika 2023 29,3
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27