Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Kungälv 2004 6,4
1 Kungälv 2005 6,5
2 Kungälv 2006 9,6
3 Kungälv 2008 4,4
4 Kungälv 2009 8,6
5 Kungälv 2010 12,9
6 Kungälv 2011 18,3
7 Kungälv 2013 18,4
8 Kungälv 2014 21,0
9 Kungälv 2015 24,0
10 Kungälv 2016 18,0
11 Kungälv 2017 21,0
12 Kungälv 2018 27,0
13 Kungälv 2019 28,0
14 Kungälv 2020 27,0
15 Kungälv 2021 27,0
16 Kungälv 2022 27,0
17 Kungälv 2023 27,2
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27