Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Kungsbacka 2008 10,0
1 Kungsbacka 2009 11,4
2 Kungsbacka 2010 12,0
3 Kungsbacka 2011 14,2
4 Kungsbacka 2012 15,8
5 Kungsbacka 2013 17,2
6 Kungsbacka 2014 25,0
7 Kungsbacka 2015 26,0
8 Kungsbacka 2016 27,0
9 Kungsbacka 2017 36,0
10 Kungsbacka 2018 35,0
11 Kungsbacka 2019 36,0
12 Kungsbacka 2020 31,0
13 Kungsbacka 2021 30,0
14 Kungsbacka 2022 30,0
15 Kungsbacka 2023 30,2
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27