Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Karlskrona 2004 0,0
1 Karlskrona 2005 0,2
2 Karlskrona 2006 0,2
3 Karlskrona 2007 1,6
4 Karlskrona 2008 3,0
5 Karlskrona 2009 3,2
6 Karlskrona 2010 6,6
7 Karlskrona 2011 15,2
8 Karlskrona 2013 19,0
9 Karlskrona 2014 23,0
10 Karlskrona 2015 29,0
11 Karlskrona 2016 31,0
12 Karlskrona 2017 33,0
13 Karlskrona 2018 39,0
14 Karlskrona 2019 33,0
15 Karlskrona 2020 27,0
16 Karlskrona 2021 35,0
17 Karlskrona 2022 22,0
18 Karlskrona 2023 19,5
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27