Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Jokkmokk 2008 10,3
1 Jokkmokk 2009 10,4
2 Jokkmokk 2010 1,8
3 Jokkmokk 2011 3,0
4 Jokkmokk 2012 10,0
5 Jokkmokk 2013 14,0
6 Jokkmokk 2014 21,0
7 Jokkmokk 2015 24,0
8 Jokkmokk 2016 16,8
9 Jokkmokk 2018 14,0
10 Jokkmokk 2019 16,0
11 Jokkmokk 2020 19,0
12 Jokkmokk 2021 21,0
13 Jokkmokk 2022 21,0
14 Jokkmokk 2023 20,1
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27