Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Jönköping 2006 0,7
1 Jönköping 2007 0,8
2 Jönköping 2008 2,7
3 Jönköping 2009 3,2
4 Jönköping 2010 6,1
5 Jönköping 2011 11,7
6 Jönköping 2012 13,6
7 Jönköping 2013 16,5
8 Jönköping 2014 20,2
9 Jönköping 2015 19,3
10 Jönköping 2016 20,7
11 Jönköping 2017 22,6
12 Jönköping 2018 22,4
13 Jönköping 2019 24,2
14 Jönköping 2020 27,0
15 Jönköping 2021 26,0
16 Jönköping 2022 25,0
17 Jönköping 2023 24,3
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27