Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Höör 2003 3,6
1 Höör 2004 6,0
2 Höör 2005 3,7
3 Höör 2006 3,1
4 Höör 2007 6,2
5 Höör 2009 8,8
6 Höör 2011 15,0
7 Höör 2012 15,9
8 Höör 2013 28,0
9 Höör 2014 30,0
10 Höör 2015 30,0
11 Höör 2016 40,0
12 Höör 2018 40,0
13 Höör 2019 42,0
14 Höör 2020 39,0
15 Höör 2021 31,0
16 Höör 2022 28,0
17 Höör 2023 27,8
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27