Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Hudiksvall 2004 2,7
1 Hudiksvall 2009 4,7
2 Hudiksvall 2010 8,8
3 Hudiksvall 2011 12,5
4 Hudiksvall 2012 12,3
5 Hudiksvall 2013 13,0
6 Hudiksvall 2014 16,5
7 Hudiksvall 2015 20,0
8 Hudiksvall 2016 24,0
9 Hudiksvall 2017 25,0
10 Hudiksvall 2018 25,0
11 Hudiksvall 2019 26,0
12 Hudiksvall 2020 25,0
13 Hudiksvall 2021 28,0
14 Hudiksvall 2022 31,0
15 Hudiksvall 2023 27,7
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27