Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Huddinge 2003 1,5
1 Huddinge 2004 1,0
2 Huddinge 2005 1,5
3 Huddinge 2006 7,3
4 Huddinge 2007 11,3
5 Huddinge 2008 16,7
6 Huddinge 2009 20,9
7 Huddinge 2010 26,8
8 Huddinge 2011 31,1
9 Huddinge 2013 33,1
10 Huddinge 2014 36,2
11 Huddinge 2015 40,1
12 Huddinge 2016 44,0
13 Huddinge 2017 44,0
14 Huddinge 2018 41,0
15 Huddinge 2019 40,0
16 Huddinge 2020 37,0
17 Huddinge 2021 36,0
18 Huddinge 2022 32,0
19 Huddinge 2023 29,1
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27