Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Hedemora 2003 4,1
1 Hedemora 2004 6,1
2 Hedemora 2006 10,8
3 Hedemora 2007 13,0
4 Hedemora 2008 15,1
5 Hedemora 2009 15,5
6 Hedemora 2010 15,7
7 Hedemora 2011 17,5
8 Hedemora 2012 23,6
9 Hedemora 2013 25,0
10 Hedemora 2014 27,0
11 Hedemora 2015 26,0
12 Hedemora 2016 28,0
13 Hedemora 2017 29,0
14 Hedemora 2018 30,0
15 Hedemora 2019 28,0
16 Hedemora 2020 36,0
17 Hedemora 2021 34,0
18 Hedemora 2022 28,0
19 Hedemora 2023 24,5
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27