Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Gotland 2003 4,4
1 Gotland 2004 0,7
2 Gotland 2005 6,5
3 Gotland 2006 11,6
4 Gotland 2007 10,3
5 Gotland 2008 10,0
6 Gotland 2009 12,7
7 Gotland 2010 12,8
8 Gotland 2011 16,2
9 Gotland 2012 20,5
10 Gotland 2013 20,9
11 Gotland 2014 23,9
12 Gotland 2015 26,0
13 Gotland 2016 26,0
14 Gotland 2017 26,9
15 Gotland 2018 27,8
16 Gotland 2019 29,3
17 Gotland 2020 33,0
18 Gotland 2021 27,7
19 Gotland 2022 25,0
20 Gotland 2023 23,0
21 Gotland 2024 21,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Gotland

Andelen som visas är baserad på inköpsstatistik från leverantörer inom avtal, främst till storköken i regionens måltidsförsörjning, de omfattar drygt 42 Mkr per år. Därutöver sker en del livsmedelsinköp till olika verksamheter i dagligvaruhandel, de ingår inte i statistiken.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27