Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Gävle 2014 30,0
1 Gävle 2015 38,0
2 Gävle 2016 41,0
3 Gävle 2017 41,0
4 Gävle 2018 41,0
5 Gävle 2019 40,0
6 Gävle 2020 43,5
7 Gävle 2021 52,0
8 Gävle 2022 43,0
9 Gävle 2023 45,0
10 Gävle 2024 49,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Gävle

Gävle kommunkoncern arbetar aktivt med Målet Hållbar och klimatsmart mat som är ett mål i Gävle kommuns miljöstrategiska program. Det målet inkluderar ekologiska livsmedel, att öka andelen närproducerat och svenskproducerat samt minska andelen rött kött och att endast köpa MSC/ASC-märkt fisk. Där ingår även att minska mängden matsvinn. Det arbetas även aktivt med andra hållbarhetsaspekter kring kost i den gemensamma kostpolicy som Gävle kommunkoncern antagit.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27