Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Eskilstuna 2003 5,3
1 Eskilstuna 2004 4,6
2 Eskilstuna 2006 5,9
3 Eskilstuna 2007 7,1
4 Eskilstuna 2008 8,6
5 Eskilstuna 2009 14,4
6 Eskilstuna 2010 24,2
7 Eskilstuna 2011 30,8
8 Eskilstuna 2012 30,1
9 Eskilstuna 2013 34,0
10 Eskilstuna 2014 46,0
11 Eskilstuna 2015 51,0
12 Eskilstuna 2016 51,0
13 Eskilstuna 2017 52,0
14 Eskilstuna 2018 53,0
15 Eskilstuna 2019 45,0
16 Eskilstuna 2020 43,0
17 Eskilstuna 2021 38,0
18 Eskilstuna 2022 36,0
19 Eskilstuna 2023 32,9
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27