Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Ekerö 2003 1,0
1 Ekerö 2004 1,4
2 Ekerö 2005 1,0
3 Ekerö 2006 1,7
4 Ekerö 2007 3,1
5 Ekerö 2008 5,3
6 Ekerö 2009 5,6
7 Ekerö 2010 5,5
8 Ekerö 2011 11,0
9 Ekerö 2012 13,0
10 Ekerö 2013 15,0
11 Ekerö 2014 21,0
12 Ekerö 2015 23,0
13 Ekerö 2016 22,0
14 Ekerö 2017 15,0
15 Ekerö 2018 21,0
16 Ekerö 2019 25,0
17 Ekerö 2020 25,0
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 27 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 4,7 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som var när 60 procent år 2023, nämligen Trosa med 57,4 procent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2022 och 2023 var Ängelholm, Härnösand och Timrå.

Uppdaterad: 2025-05-27