Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Värmdö

2003

5

1

Värmdö

2004

5

2

Värmdö

2005

5

3

Värmdö

2006

5

4

Värmdö

2009

10

5

Värmdö

2010

12

6

Värmdö

2011

14

7

Värmdö

2012

14

8

Värmdö

2013

20

9

Värmdö

2014

22

10

Värmdö

2015

21

11

Värmdö

2016

23

12

Värmdö

2017

23

13

Värmdö

2018

23

14

Värmdö

2019

29

15

Värmdö

2020

35

16

Värmdö

2021

34

17

Värmdö

2022

33

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07