Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Mätområde Datum Värde (%)
Nyköping 2011 20
Nyköping 2012 22
Nyköping 2013 21
Nyköping 2014 27
Nyköping 2015 42
Nyköping 2016 51
Nyköping 2017 55
Nyköping 2018 47
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum.

Kommentar

Nyköping

Nyköpings kommuns mål är att 50% av den mat och dryck som serveras kommunens matgäster ska vara ekologisk producerad.

Övergripande

Andelen ekologiska livsmedel har ökat år för år och är nu uppe i 32 procent som medel bland ekokommunerna. Medel bland alla Sveriges kommuner och regioner är 38 procent. Antal medlemsorganisationer som köper in 38 procent eller mer är 28 stycken. På topp ligger Eslöv (57 procent), Södertälje (56 procent), Region Uppsala (55 procent), Trosa (54 procent) samt Eskilstuna (53 procent). Den kommun som ökade andelen ekolgiskt mest mellan 2017 och 2018 är Kalix, som ökade från 17 procent till 33 procent.

I den nya livsmedelstrategin som har tagits fram finns ett nytt nationellt mål att den offentliga sektorn ska ha 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.

Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2019-12-16