Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Laholm

2012

6

1

Laholm

2013

10

2

Laholm

2014

10

3

Laholm

2015

12

4

Laholm

2016

10

5

Laholm

2017

12

6

Laholm

2019

17

7

Laholm

2020

13

8

Laholm

2021

12

9

Laholm

2022

12

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Laholm

Ekologiska inköp är kaffe, the, kakao, bananer (enligt Livsmedelsstrategi).

2019
Inköp livsmedel eko: 16,6%
Inköp svenskt: 75%
Inköp *Sveko: 14,60% (svenskt ekologiskt)

2020
Inköp livsmedel eko:13 % Inköp svenskt:75%
Inköp *Sveko: 10% (svenskt ekologiskt odlat)

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07