Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Kungälv

2004

6

1

Kungälv

2005

6

2

Kungälv

2006

10

3

Kungälv

2008

4

4

Kungälv

2009

9

5

Kungälv

2010

13

6

Kungälv

2011

18

7

Kungälv

2013

18

8

Kungälv

2014

21

9

Kungälv

2015

24

10

Kungälv

2016

18

11

Kungälv

2017

21

12

Kungälv

2018

27

13

Kungälv

2019

28

14

Kungälv

2020

27

15

Kungälv

2021

27

16

Kungälv

2022

27

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07